Maj månad är en av de absolut vackraste på Öland. Tar ofta med mig kameran och går ut i omgivningarna. Bara att kunna nå ut till detta vackra från centrum utan att behöva köra bil känns som ett mirakel, och jag är tacksam över att bo på en sådan vacker plats. Nu är slånbärsbuskarna i full blom, och man riktigt ser fram emot den goda saft och likör som dessa buskar kommer att ge efter den första frostnatten. Men ännu är det långt till dess kylan kommer, så nu njuter vi av ljumma vindar och solens strålar från en klarblå himmel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Även vildapeln blommar för fullt, och dess skimrande blommor doftar himmelskt. Humlor och fjärilar tycks dela min uppfattning och surrar i luften denna tidiga förmiddag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öland är ju känt för sina många orkidéerarter, och de blommar snart sagt överallt på våren och försommaren. På min väg ner till havet ser jag dessa för ön så unika växter i mängder. Man får passa sina steg så man ej trampar på dem. Här på ön växer bl.a guckusko och Adam & Eva. Det är inte konstigt att många växtintresserade kommer hit för att botanisera bland allt som finns. Även Carl von Linné var imponerad av mångfalden på denna ö, och dokumenterade sina resor hit.

 

 

 

 

 

 

 

Överallt växer det blommor, och även om många anses som rariteter så finns här också andra mer vanligt förekommande. Just mandelblom växer i så stora mängder här att luften formligen dallrar av mandeldoft, nästan som att bo mitt i ett hav av hemlagade mandelkakor!!

 

 

 

 

 

När jag närmar mig vattnet reser sig fjolårets vass som en vägg framför mig. kanske den vill att jag skall längta mer till vattnet om jag ej ser det på en gång? I marknivå ser man att årets vass-strån är på väg att komma upp men just att dessa växter står kvar i väntan på att de yngre skall komma och ta över är lite spännande.

 

 

 

 

När jag sedan kommer ner till vattnet är det precis som det brukar vara på Öland: solen skiner och vattnet ligger som en spegel framför mina ögon. Här sitter jag en lång stund och bara kopplar av, för att sedan vandra längs stranden. Bland stenarna kan man hitta både vacker drivved och små djur som ligger inbäddade i stenen. Plockar upp en sten och förundras över att djuret som sitter fast i stenen faktiskt levde för flera tusen år sedan.

 

 

 

 

När solen börjar sjunka är det dags att gå hemåt. Men jag kommer tillbaka, det är ju så nära och varje dag är annorlunda. Växtligheten och ljuset förändrar detta landskap varje dag, varje månad, året om.

 

 

 

 

© Text: I.Skoog
Foto: W.Kuppe